I Tromsø jobber flere av Norges beste forsikringsselgere, og tre av dem går nå inn i nye roller som team- og salgsledere.

— Dette er et unikum av en arbeidsplass!

Det sier Jørgen Grødahl, som siden september i fjor har vært salgsleder ved Tromsø-kontoret. Før han begynte som selger i DS, hadde han erfaring fra strømsalg. Denne erfaringen viste ham hvor viktig det er med høyt volum, god arbeidsmoral og empati for å lykkes med salg. Han mener at det gode arbeidsmiljøet i DS legger grunnlaget for at folk kan prestere. Og selv om det krever hard innsats å lykkes, er Jørgen klar i sin tale når han snakker om hverdagen.

— Her snakker alle om at de gleder seg til å komme på jobb. Vi blir sett og belønnet for innsatsen vi legger ned, og med hardt arbeid kan man prestere over evne.

I DS jobber Jørgen med opplæring og videreutdanning av selgere, og ønsker gjennom sin stilling å overføre kunnskap og kompetanse som han selv har tilegnet seg i bransjen. I oktober satte han salgsrekord i Tromsø, med et svimlende salgstall på over 1,5 million. Som selger er Jørgen målbevisst, og han fokuserer på å se det store bildet.

— Jeg fortsetter videre selv om jeg får noen avslag. Jeg er god på å nullstille meg mellom samtalene. Alt handler om volum og arbeidsmengde. Om man har ti samtaler og ett salg, da er de ni avslagene verdt det.

Han framhever salgsteknikk som en helt elementær kompetanse i denne jobben.

— Salgsteknikk innebærer verktøy man trenger for å bli en god selger, og det er min jobb å coache de ansatte og gi den riktige oppskriften på dette. Det dreier seg blant annet om stemmebruk, toneleie og timing.

Jørgen mener at alle kan lære seg god salgsteknikk, men at det er enda viktigere med stå-på-vilje og høy arbeidsmoral. Når han er på utkikk etter nye selgere, er dette blant egenskapene han ser etter. Samtidig tar han et oppgjør med en kjent stereotypi om selgere.

— Det sies jo det å ha god selvtillit er nødvendig for å lykkes med salg, men jeg er ganske uenig i det. Man må ha iver for å lykkes, man må tåle noen nederlag, og man må være empatisk i møte med kundene. Jeg mener at det er mye viktigere. Selvsikkerheten kommer uansett når man lykkes.

Salgserfaring er heller ikke et «must»; så lenge man har et åpent sinn og ønsker å gjøre sitt beste, yter høy arbeidsmoral og jobber på, så kan man fungere godt hos DS, hevder Jørgen.

Stillingen som salgsleder er nyopprettet, og innholdet i arbeidshverdagen har han derfor fått vært med å forme. Han bruker mye tid på å skreddersy kurs til ansatte i DS, og tar med seg egen erfaring fra salg for å gjøre dette på best mulig måte. Man må rette søkelyset mot sammensetningen av det man presterer i løpet av en måned, forklarer Jørgen, og legger til at hans interesse for salgsteknikk gjør alt mer interessant og motiverende.

Mener felleskapet er essensielt

Isak Hamnes Johansen var en av årets mestselgende i hele DS i fjor. Nå har han nettopp gått inn i rollen som teamleder.

— Jeg holder et jevnt trykk og høyt tempo hele dagen, og er god på å sette korte frister for kundene.

Slik blir det salg av. For ham er det viktig å prestere når han er på jobb. Overtidsarbeid er han ikke så fan av; men med en stor motor og få pauser i løpet av arbeidsdagen, har han levert høye salgstall over lengre tid.

Også Isak roser arbeidsmiljøet ved Tromsø-kontoret.

— Det er et vanvittig godt arbeidsmiljø her. Jeg har aldri opplevd lignende, verken i skole eller i tidligere jobber, og jeg gleder meg til ny arbeidsuke hver mandag.

Gjengen på Tromsø-kontoret har blitt en sammenspleiset gjeng, og Isak ser fram til å lede sine ansatte på en tydelig, men medmenneskelig måte.

— Det er godt mulig noen oppfatter meg som streng, men jeg tror alle vet at de kan komme til meg uansett hva de tenker på. Målet mitt er å se alle så godt som mulig. Ingenting er bedre enn at alle presterer på et høyt nivå.

Teamet hans består i dag av fire ansatte, men han ønsker seg flere likesinnede. Høyt tempo, arbeidsmoral og selvtillit til å «gå i krigen», er viktig for ham når han skal ansette nye selgere.

— Salg kan læres. Det kommer selvfølgelig mer naturlig for noen, men arbeidsmoral er noe som er medfødt og som kreves av en god selger.

En annen god egenskap han fremhever er å være god til å snakke for seg, og, ikke minst – at man har evnen til å skape gode relasjoner, både til kunder og sine kolleger.

— I dette fellesskapet kan man få god oppfølging, man får kursing når man ønsker. Det er altså gode muligheter til å utvikle seg i DS, både som menneske og selger.

Alt blir mye lettere når man jobber i et fellesskap, mener han, for man påvirkes av andre. Om noen tuller bort tiden, er det lett å bli defensiv selv også.

Satser på bedriftssalg

Din Salgskonsulent har ikke drevet med bedriftssalg i stor skala før, men med Emmanuel Munyaruguru i spissen i Tromsø, skal denne trenden nå snus. Emmanuel har fått ansvar for et team som primært skal selge til bedrifter, og han gleder seg til å ta fatt på oppgaven.

— Dette er spennende og helt nytt for DS, og jeg prøver å skaffe meg så mye kompetanse som mulig på bedriftssalg. Jeg er veldig motivert, og skal gjøre alt jeg kan for at vi skal lykkes.

Emmanuel er ansatt i DS på fjerde året. Å gå over til bedriftssalg opplever han som et steg opp; nå skal han gå fra å selge til privatpersoner til ledere av bedrifter. At det vil komme noen utfordringer, det er han sikker på. Ledere kan være mer utilgjengelige enn privatpersoner, og han må analysere og legge en plan for timing og innsalg. Å selge til bedriftsledere vil kreve en annen kompetanse, og Emmanuel står klar for å tilegne seg det som er nødvendig, og litt til.

— Vi må være flinke på selve åpningsstrategien når vi løfter av røret og får svar. Ledere får ofte mange telefoner i løpet av dag. Jeg er svært faglig i samtalene mine, og vil at kunden skal oppleve at jeg er der for å hjelpe.

Avslag bryr han seg ikke om; det er en del av «gamet», og det betyr ingenting så lenge man legger ned en solid innsats.

— Om kunden er informert på best mulig måte, kommer de bedre ut enn de var fra før, og det kan være de husker meg og ringer meg tilbake senere. Det er nok for meg, sier Emmanuel.

Men det er tre faktorer som avgjør hvor lett han gir seg. Hvis kunden liker selskapet, rådgiveren som tar kontakt og får tilbud om en bedre avtale, er det ingen grunn til å takke nei, mener han, og legger til at da må selgeren stå på sitt og være mer offensiv.

Ifølge Emmanuel er det viktig å være et medmenneske, og å tørre å være seg selv for å kunne fungere som en god selger.

— Det gjør jo at kundene får tillitt til oss. Jeg lytter foran å være påtrengende, og jeg tror kundene setter pris på at jeg hører på dem og deres behov. Om man er en som holder ut og ikke gir seg, kan salgsyrket være riktig.

Som teamleder vil Emmanuel gjøre alt han kan for at de ansatte skal lykkes. Han beskriver seg selv som en stabil og hjelpsom leder.